Tradicija i domaći proizvodi na Proljetnom i obrtničkom sajmu u Osijeku i 31. Đakovačkim bušarima
Dolaskom proljeća, kontinentalna Hrvatska postaje središte tradicionalnih manifestacija koje spajaju obrtništvo, poljoprivredu i kulturu. Ovaj vikend, 21. – 23. ožujka, obilježila su dva događanja: Proljetni i obrtnički sajam u Osijeku te 31. Đakovački bušari, na kojima smo sudjelovali i mi.
Proljetni i obrtnički sajam u Osijeku
U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održan je Proljetni i obrtnički sajam, koji je privukao brojne izlagače i posjetitelje. Sajam je bio prilika za predstavljanje lokalnih proizvoda, inovacija u obrtništvu te umrežavanje gospodarstvenika. Na sajmu smo izlagali domaće suhomesnate proizvode, koji su privukli veliki broj posjetitelja, a osim prodaje, posjetitelji su imali priliku i kušati naše proizvode.




31. Đakovački bušari – “Bušarenje”
Osim sajma u Osijeku, u subotu smo sudjelovali i na 31. Đakovačkim bušarima, manifestaciji koja svake godine okuplja ljubitelje poklada, maskiranja i slavonske tradicije. Osim pokladne povorke kroz Đakovo, održano je “Bušarenje” – šetnja đakovačkim korzom uz izlaganje i prodaju tradicionalnih i autohtonih proizvoda, gdje smo i mi predstavili svoje domaće suhomesnate proizvode. Naši domaći suhomesnati proizvodi, među kojima su najtraženiji bili slanina, kobasica i čvarci, privukli su brojne posjetitelje koji su imali priliku kušati i kupiti ove autentične slavonske delicije.

Tradicionalni sajmovi i manifestacije poput ovih igraju ključnu ulogu u očuvanju lokalne tradicije, promociji domaćih proizvoda i jačanju obrtništva. Osim toga, pružaju priliku malim poduzetnicima da svoje proizvode predstave široj publici, prošire poslovne kontakte i povećaju prepoznatljivost svojih proizvoda i brenda.