Uskrs, svetkovina uskrsnuća Isusa Krista, blagdan je koji simbolizira pobjedu života nad smrću. Najsvetiji je, najveći i najstariji kršćanski blagdan koji Katolička Crkva u Hrvatskoj slavi s dubokom vjerom i bogatom tradicijom. U hrvatskim župama i obiteljima, Uskrs je vrijeme molitve, zajedništva, uskrsnih običaja poput blagoslova hrane i slavlja obreda Velikog tjedna i euharistije. Osim vjerske tradicije, značajno je i tradicionalno pripremanje šunke za bogatu uskrsnu trpezu.


Pripremanje šunke za Uskrs ima povijesne, praktične i simbolične razloge
Nekada se za Uskrs najčešće jela janjetina, što potječe iz židovske tradicije slavljenja Pashe. Ovce su se masovno uzgajale zbog vune, pa je janjetina bila lako dostupna. No nakon Drugog svjetskog rata, s padom potražnje za vunom, smanjio se i uzgoj janjaca. Janjetina je postala rjeđa i skuplja, pa ju je postupno zamijenila šunka, koja je danas najčešći izbor na uskrsnom stolu.
Osim povijesnih okolnosti, postoje i praktični razlozi zašto je šunka postala tradicionalno uskrsno jelo. Prije nego što su postojali hladnjaci, meso se moralo konzervirati prirodnim metodama, soljenjem i dimljenjem, najčešće tijekom zime, nakon što bi se svinje klale u jesen. Takva priprema omogućavala je da šunke sazriju i budu spremne upravo u proljeće, u vrijeme Uskrsa.
Još jedan važan aspekt ove tradicije je završetak korizme – četrdesetodnevnog razdoblja posta, pokore i odricanja koje prethodi Uskrsu. U tom kontekstu, konzumacija šunke na Uskrs ima duboko simboličko značenje, predstavlja kraj suzdržavanja i povratak obilju, ali i obnovu života, u skladu s kršćanskom porukom uskrsnuća Isusa Krista. Važan aspekt je i blagoslov jela, prilikom kojeg se blagoslivlja uskrsni doručak čiji neizostavni dio je i šunka. Hrana i vjersko značenje povezali su se u uskrsnim običajima koji traju i danas.
Naša šunka – Palače obrt
Osim velikih šunki koje sušimo cijele, u našoj tradiciji također ostavljamo i manje komade, središnji dio, poznat kao “srce šunke”, koji izdvajamo iz većih komada. Središnji dio je najkvalitetniji dio šunke, pun, mesnat, s ravnomjernim rasporedom masnoće, prepoznatljiv kao uskrsna šunkica. Šunkicu sušimo posebno kako bi bila spremna za uskrsnu sezonu i kako bi naši kupci uživali u najkvalitetnijem mesu na uskrsnoj trpezi.
Recept za kuhanje šunke
Sastojci:
- 1 komad šunke (između 2-3 kg)
- voda (dovoljno da pokrije šunku)
Priprema:
- Stavite šunku u veliki lonac.
- Prelijte šunku hladnom vodom tako da bude potpuno pokrivena.
- Stavite lonac na srednje jaku vatru. Kad voda počne ključati, smanjite vatru i kuhajte šunku 3-4 sata. Povremeno skidajte pjenu koja se stvara na površini.
- Nakon 3-4 sata, probodite šunku vilicom. Ako je mekana i vilica lako ulazi, šunka je gotova.
- Izvadite šunku iz vode, ostavite da se ohladi malo i poslužite je, toplo ili hladno, uz priloge po želji.
- Odnesite na blagoslov jela uoči uskrsnog jutra.
Ovaj recept je najjednostavniji mogući način za kuhanje šunke, bez ikakvih začina, tako da meso zadrži svoj prirodni okus, no po ukusu možete dodati i začine.